
Postęp w rozumieniu alzheimera: określono fizyczną strukturę Aβ42 we włóknach
8 maja 2015, 10:46Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Chicago określili budowę molekularną włókien Aβ42 - jednej z dominujących in vivo aloform beta-amyloidu.

Tempo picia alkoholu zależy od kształtu naczynia
7 maja 2015, 06:37Prędkość, z jaką pijemy alkohol, zależy od kształtu szklanki. Pomocne w spowalnianiu tempa są też znaczniki na naczyniu.

Czcionka wzorowana na piśmie Alberta Einsteina
6 maja 2015, 10:41Harald Geisler i Elizabeth Waterhouse zbierają na Kickstarterze fundusze na stworzenie czcionki bazującej na piśmie Alberta Einsteina. Typograf i była tancerka chcą w ten sposób uczcić 100. rocznicę powstania ogólnej teorii względności.

Wtaczanie najprostsze
28 kwietnia 2015, 06:29Pukao, zwieńczenia posągów moai z Wyspy Wielkanocnej, zostały prawdopodobnie wtoczone za pomocą ramp. Sean Hixon, student z Uniwersytetu Oregonu, uważa, że było to dość łatwe zadanie.
Znaleziono najstarsze znane narzędzia?
17 kwietnia 2015, 11:34Podczas spotkania Towarzystwa Paleoantropologicznego w San Francisco naukowcy ze Stony Brook University poinformowali o znalezieniu najstarszych narzędzi wykonanych przez przodków człowieka. Zdaniem grupy badawczej, na czele której stała Sonia Harmand, narzędzia te są aż o 800 000 lat starsze niż dotychczasowi rekordziści.
Zmienili komórki nowotworowe w makrofagi
23 marca 2015, 12:16Przypadkowe odkrycie daje nadzieję na opracowanie metody zamiany komórek białaczki w nieszkodliwe makrofagi. Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda zauważyli, że najlepszą metodą walki z pewną agresywną formą białaczki może być wymuszenie na komórkach nowotworowych, by dojrzały
Kapliczki do wróżenia
20 lutego 2015, 16:51W zlokalizowanej na stoku wzgórza fortecy w Gegharot w Armenii odkryto 3 świątynie sprzed ok. 3300 lat, w których zajmowano się wróżeniem.

Po ilu liźnięciach dociera się do wnętrza lizaka?
17 lutego 2015, 07:36By dostać się do środka lizaka, potrzeba ok. 1000 liźnięć. Model matematyczny naukowców z New York University (NYU) opiera się na świeżo zdobytej wiedzy dotyczącej rozpuszczania ciał stałych przez płynącą ciecz.

Rozwiązano popcornową zagadkę
11 lutego 2015, 12:35Emmanuel Virot z École Polytechnique i Alexandre Ponomarenko z Uniwersytetu w Grenoble przeprowadzili eksperymenty i już wiedzą, jaka temperatura jest najlepsza do pękania ziaren kukurydzy, co dzieje się, gdy popcorn strzela i skąd bierze się charakterystyczny dźwięk.

Nowy mechanizm wykrywania światła
30 stycznia 2015, 13:00Ludzie potrafią odróżniać pięć smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Jednak badania uczonych z MIT-u pokazują, że to nie cała możliwa gama smaków. Okazało się bowiem, że nicień Caenorhabditis elegans może wykrywać też nadtlenek wodoru, co ostrzega go przed spożywaniem potencjalnie szkodliwych substancji